OSTANI KOD KUĆE!

Jedan prikladan zadatak - vezan za epidemiju korona virusa

Za prva 3 točno riješena zadatka ( sa postupkom izrade ) nagrada je - šta drugo nego lijepa maska!

                 Dragi posjetitelji ove stranice,

           Svi znamo da se nalazimo u vremenu kad je zbog pandemije coronavirusa poremećeno sve, a to uključuje i redovno školovanje. Brojač posjeta na stranici se u zadnjih mjesec dana jako povećao što me mnogo raduje. Ako višak slobodnog vremena trošite na rješavanje mozgalica i logičkih zadataka, onda ste na pravom mjestu i činite pravu stvar jer ova stranica posjeduje veliki broj vrlo zanimljivih, zabavnih i korisnih zadataka koji će vas natjerati da razvijate vaše moždane vijuge, a usput ćete se i zabaviti. Mnogi su mi već slali rješenja nekih mozgalica ili su komentirali, postavljali pitanja, diskutirali...

             Ako pak dolazite na ovu stranicu tražeći rješenja nekih zadataka ili vam trebaju dodatni materijali, možda se spremate za maturu ili prijemni ispit, ili ispit na fakultetu pa imate nejasnoća ili.... slobodno mi se obratite i ja ću se potruditi da vam pomognem. Znamo da ništa ne može zamijeniti nastavu u razredu kad ste u mogućnosti da upitate nastavnike ili profesore da vam pojasne ono što je nejasno. Zato želim i ja da vam na ovaj način budem na usluzi i olakšam vam da savladate gradivo koje će vam sigurno i kasnije trebati. Bez obzira da li ste iz KŠC-a ili nekih drugih škola, da li ste iz Sarajeva ili bilo kojeg drugog mjesta na zemaljskoj kugli, bez obzira da li ste osnovac, srednjoškolac ili student, samo mi se obratite.  Vaša pitanja možete postaviti u komentar na ovoj stranici ili mi se direktno obratite na e-mail: krpanb@aol.com. Očekujem vaša pitanja.  Vaša Bettymatika 

 

Zašto nam je potrebna škola?

Tri tipa učenika na testu

Da vas čujem, dragi moji đaci, ali iskreno: kojem tipu učenika pripadate? Prvom, drugom ili trećem? Ili postoji još tipova? 🙂🙂🙂

Mozak prosječnog učenika

Čime je vaš mozak ispunjen?

Dragi moji đaci,

Po nekim ispitivanjima, mozak prosječnog učenika izgleda kao na slici dolje. Naravno, to se razlikuje od učenika do učenika, a i svakim danom kako se već mijenja tehnologija, čiji sadržaji sve više zaokupljaju mlade ljude.

Ja se nadam da sadržaj mozga kod vas, mojih dobrih učenika, ide više u korist školskog gradiva i znanja, koje će vam sigurno trebati u životu, iako je teško odoljeti izazovima interneta. 

Voljela bih da mi odgovorite kakva je situacija sa vašim mozgom. Pripadate li prosjeku ili od njega odskačete? 🙂🙂🙂

Dan prije ispita

Dragi moji đaci,

da li je i kod vas ovako, jedan dan prije testa ( kontrolnog ili pismenog ispita )? Ja mislim da ima podosta istine, je li tako?

Teorija i praksa

Moj ljubimac Pirgo, Zloćo, Cicko, Cickano, Njuškalo, Cipiripi,...

Dragi moji đaci,

Ja sam se stvarno trudila da vas što bolje i na što jednostavniji način naučim matematiku. Često sam davala i primjere iz života, da što bolje razumijete gradivo. Mnogi su me slušali i bez poteškoća savladali sve. Za one druge, možda bi bilo bolje da sam još više praktično objašnjavala teške zadatke, kao što vidite na slici ispod. Ali, kako bih ja sada živjela bez mog ljubimca, mog Pirge, Cicka, Zloće, mog Njuškala, Cipiripija...?   🙂

Savjeti da postanete izvanredan učenik

Dragi đaci, bilo bi dobro da se pridržavate ovih savjeta koji će vam koristiti ne samo dok ste u školi, nego i inače u životu.

Posjeta 3..r. izborne nastave

19.1.2019.

Otkako sam prestala raditi i otišla u zasluženu mirovinu, od mojih  ( sad već bivših ) učenika i njihovih roditelja, svaki dan dobivam poruke na Bettymatici ili na mobitel, kao i e-mailove sa čestitkama i iskrenim željama za sretnu mirovinu. Takođe, svi mi se zahvaljuju na svemu što sam učinila za moje drage učenike. 

Učenici izborne grupe 3. razreda posebno su mi pisali kako im nedostajem i svi su izrazili želju da me posjete. I tako, juče smo organizirali posjetu, a nažalost, jedan dio učenika nije bio u mogućnosti ( internat, odsustvo zbog putovanja, zubar i sl.), ali su poslali svoje pozdrave. Od djevojaka je bila samo Mirna, a ostalo su bili dečki: Marko, Nedžad, Mateo, Renato i Tarik. Susret je bio jako dirljiv, učenici su me grlili, izražavali svoje najiskrenije zahvale i želje i naravno da su mi potekle i suze.

Donijeli su mi prekrasan buket cvijeća, a posebno su me dirnula i obradovala još dva poklona. Marko, koji zna divno crtati, je napravio moj portret. To se ne može ničim izmjeriti, ni sa čim usporediti, ničim platiti. To samo pokazuje Markovo poštovanje i odanost prema meni, jer je u taj crtež uložio puno vremena, truda, zahvalnosti i ljubavi. HVALA ti puno, dragi Marko. Ta slika će zauzimati posebno mjesto na zidu, a još više u mom srcu.

Još nešto će takođe zauzimati posebno mjesto na zidu a i u mom srcu. Ova skupina mojih dragih učenika, cijela izborna grupa 3. razreda, skupila je novce da mi pored buketa kupi još neki poklon. Kako su se samo dosjetili! Naravno, poklon je morao biti vezan za moju vječnu ljubav - matematiku, koja nas je i povezala. Donijeli su mi zidni matematički sat. Eh, ja sam otišla u mirovinu da "mirujem" ( zato se tako i zove ), a sad ako želim da vidim koliko je sati, moram prvo riješiti neku jednadžbu, podijeliti dva razlomka, izračunati integral ili faktorijel😥! Valjda ću znati, hm,... Ali, nije ni bitno, važno je da neću zakasniti u školu. Kao da su znali da ja već odavno gledam te satove po internetu, trpam sve slike satova u jednu mapu i spremam se da otvorim posebnu karticu za njih na Bettymatici. A samo dan prije ovog susreta odlučila sam pitati mog sina Daniela da mi preko interneta potraži i naruči jedan takav sat. Pitam se samo kako ste se toga dosjetili, dragi moji đaci i mogu samo zamisliti koliko ste obilazili da ga nađete. Rekli ste mi da ste pronašli jedan jedini primjerak i to jedva. VELIKA VAM HVALA!

Popodne i veče proveli smo u ugodnom i prijatnom ćakulanju, pričanju o planovima za studije, o Bettymatici i sl. uz grickanje i ispijanje sokova. Pošto zaista namjeravam praviti video-lekcije  za pomoć učenicima, a koje ću stavljati na You-tube, davali su mi savjete i nudili pomoć oko dotjerivanja videa, jer zasad u tome nisam baš vična.

Učenici su se obradovali pizzi i torti koju sam za njih napravila i pohvalili me kao kuharicu 🙂.

Dragi moji đaci, zaista ste mi uljepšali dan, jer vaša posjeta je bila od srca, iskrena, bez ikakvog interesa i skrivenih namjera. I vi meni puno falite, pogotovo zato što ste izabrali matematiku kao izborni predmet. Ali ne samo zato. Vi ste svi fino odgojena, kulturna omladina, vrijedni i odgovorni đaci, a sigurno i dobra poslušna djeca svojim roditeljima koje svatko može samo poželjeti.

Želim vam svako dobro i puno uspjeha u životu i da vam se ostvare svi vaši snovi. Nudim vam i ja svoju pomoć da u tome uspijete. Voljela bih da nam svima bude bolje u našoj domovini, da vi ne morate napuštati svoje obitelji i svoju domovinu u potrazi za boljom  budućnosti i životom.

Slijedi galerija fotografija. Ima i jedna fotografija mačka koji se prepao od svih tih nepoznatih lica, pa je pobjegao u drugu sobu.

HVALA i SRETNO!

Vaša profesorica Beata, vaša Bettymatika koja vas nikada neće zaboraviti

 

Da sam bar slušao tatu

Na izbornoj nastavi u 4. razredu, kada smo htjeli malo predahnuti nakon urađenog zadatka iz matričnih jednadžbi, učenik Luka je upitao može li nešto napisati na ploči. Naravno da sam dozvolila i nakon što  je napisao ovo što vidite, svi smo se nasmijali, ali i zamislili. 

Isprva su nam roditelji uzor u svemu, sve znaju, nije nitko pametniji od njih. Kako rastemo, uviđamo da nam roditelji baš i ne znaju sve, a mi postajemo sve pametniji. Što smo sve stariji, čini nam se da roditelji sve manje znaju, a mi smo najpametniji. Ma tko je to pametniji od nas! Mi rastemo, roditelji stare, pa odjednom uviđamo da i ne znamo baš sve, a roditelji ipak znaju nešto. Na kraju, ipak shvatimo da mi imamo još puno toga naučiti, da roditelji puno toga znaju i da ih je trebalo uvijek poslušati. Treba uvijek poštivati njihovo ogromno iskustvo i ljubav, poslušati njihove savjete, jer nitko djeci nije veći prijatelj od roditelja. Zato, dragi moji đaci, nemojte dozvoliti da bude kasno da kažete "Da sam bar slušao tatu". A ja ću dodati " i mamu".

Sretan početak 2. polugodišta

Dragi moji đaci,

Danas počinje 2. polugodište. Znam da vam je zimski raspust ove godine bio kratak zbog opravdanih razloga, ali se nadam da ste našli vremena i da se odmorite, da proslavite božićne i novogodišnje blagdane, da se družite sa rođacima, prijateljima ili da negdje malo otputujete.

Od danas vam više neću predavati matematiku, jer sam od 1. siječnja ove godine otišla u zasluženu mirovinu. Neki se zbog toga raduju, neki možda i tuguju, ali, to je život i sve je to normalno. Dobićete jednu dobru profesoricu od koje ćete, ako budete htjeli, sigurno moći naučiti puno i postići dobar uspjeh.

Moja stranica, Bettymatika, i dalje vam ostaje na raspolaganju, moja pomoć takođe, kad god vam što zatreba. Bilo da vam treba pomoć u nekom zadatku ili vam zatrebaju neki dodatni materijali, savjeti,..., bilo što, samo mi se obratite i bit ću sretna ako vam mogu pomoći.

Sada ću imati više vremena i stranicu ću obogatiti dodatnim i interesantnim sadržajima, a počinjem i snimati video-prezentacije koje će biti na You Tube-u. 

Pozdravite puno vaše drage roditelje, slušajte ih jer su vam oni najveći prijatelji, iako čestpo mislite obratno. Ako niste do sada shvatili i uvjerili se u roditeljsku ljubav, kad-tad ćete se uvjeriti u to.

Želim vam puno sreće, zdravlja, uspjeha u školi i inače u životu.

Ja ću povremeno dolaziti u školu da vas obiđem, da se pozdravimo i da vidim kako napredujete. Nemojte da me razočarate, važi?

Puno vas voli i jako ćete mi nedostajati.

Vaša Bettymatika, odn. vaša profesorica Betty, odn. Beata

 

Sretan Božić i Nova godina

Svim posjetiteljima Bettymatike, posebno mojim ( sad već bivšim ) đacima, ali i njihovim roditeljima, rođacima, prijateljima... i svima koji ponekad svrate ovdje, želim puno zdravlja, sreće, uspjeha i sve najbolje u Novoj godini.

130 000 posjeta na Bettymatici.

Prošlog vikenda broj posjeta na Bettymatici premašio je cifru od 130 000.

Kreiranje ove stranice opravdalo je njenu svrhu, jer učenici sve više provode vremena na njoj, pronalazeći puno korisnih stvari: od dodatnih zadataka, gradiva koje namaju u udžbenicima i zbirkama, primjera kontrolnih radova i testova, tema za maturalne seminarske radove, ..., do opuštajućih i zanimljivih zadataka za razonodu i razbistravanje uma.

Uručivanje simbolične nagrade

Učenik 4.b razreda gimnazije, Filip Božur, bio je 130 000.-ti posjetilac na stranici. 

Danas mu je za to uručen simboličan poklon sa slatkišima i školskim priborom.

100 000 posjeta Bettymatici

100 000.-ta posjeta Bettymatici

       Dragi moji đaci i ostali posjetitelji naše matematičke stranice Bettymatika. S radošću i ponosom mogu objaviti da je naša stranica zahvaljujući vama ostvarila sad već više od 100 000 posjeta. S obzirom da se radi o stranici sa matematičkim sadržajima, koji su za mnoge zadnja stvar koja ih zanima, ja sam veoma sretna i ponosna.

       Žao mi je što ta cifra nije ostvarena samo dva dana ranije, jer sam željela da to proslavimo i obilježimo zajedno. Nadam se da će se onaj posjetitelj koji je baš bio 100 000.-ti javiti sa fotografiranim brojačem jer ga čeka i simpatična nagrada.

       Ovu stranicu sam i kreirala sa ciljem da na još jedan način komuniciram sa učenicima, da im šaljem dodatne materijale, prezentacije, zadatke, primjere kontrolnih i pismenih radova itd.  kako bi još više proširili svoje znanje i uvježbali gradivo. Takođe, kao što svi znate, na ovoj stranici ima i dosta zanimljivih stvari, od logičkih zadataka za razvijanje moždanih vijuga i za zabavu, do raznih zanimljivosti, korisnih savjeta, lijepih misli, pa čak i recepata i savjeta za zdravlje. Ovdje ne zalaze samo učenici; ovdje zaista ima za svakoga ponešto.

        Znam  da ima dosta učenika koji svaki dan ulaze na stranicu i traže nešto za sebe i svoju dušu  ( to potvrđuje i podatak da je u zadnja dva dana, iako je nastava prestala i nema više potrebe za učenjem, ovu stranicu posjetilo oko 300 posjetitelja). Zato ću nastaviti obogaćivati  stranicu raznim sadržajima tako da i preko ljeta znatiželjnici pronađu za sebe dosta lijepih, korisnih i zabavnih sadržaja. Ono što ću prvo uraditi ovih dana, bit će kartica pod nazivom "Matematika svuda oko nas", gdje će svi moći vidjeti da je matematika zaista svuda oko nas, iako toga nismo ni svjesni. Paralelno ću raditi na kartici "Za najmlađe", gdje će naša "mala raja", dok se kriju od ljetnih vrućina, moći pronaći razne mozgalice, pitalice i razbibrige prilagođene njihovom uzrastu, a koje će im umnogome pomoći da kroz zabavu i igru razvijaju logičko mišljenje i zaključivanje.

         Na kraju da zahvalim svima koji su ulazili na ovu stranicu i nadam se ocijenili je korisnom, koji su doprinjeli da ona danas broji više od 100 000 posjeta. Ako je smatrate korisnom, preporučite je svima, jer je meni drago čuti da je posjećuju ne samo naši učenici i njihovi roditelji, nego i učenici drugih škola a i studenti i da koriste ponuđene materijale.

          Lijep pozdrav svima. Idemo dalje!

                                             Vaša Bettymatika

Matematika je moja ljubav

Matematika je moja ljubav. Matematika - to sam ja. Oduvijek sam je voljela. Još kao dijete sam stalno rješavala neke zadatke, kao da se radi o enigmatici, a ne o tako "teškom i dosadnom predmetu". Od malih nogu sam sanjala da budem učiteljica i sretna sam što mi se san ostvario. Uživam da prenosim svoje znanje na druge, da vidim osmijeh na licima kad shvate gradivo koje objašnjavam i kad ih uvjerim da matematika nije teška i nerazumljiva. Matematika je laka, samo ako se razmišlja, jer, matematika je LOGIKA. Ne može se naučiti napamet. Samo treba logički razmišljati i povezivati činjenice i onda se lako dolazi do rješenja. Matematika je svuda oko nas, iako neki smatraju da je matematika izmišljena nauka i da im nikada neće trebati u životu. Dok god živim, bit ću povezana s matematikom, čak i kada se ne budem aktivno s njom bavila. Ako jednog dana izgubim interes za nju, to će biti i moj kraj.