Da li ste znali?

Na ovoj stranici ćete pronaći dosta interesantnih stvari koje možda niste znali.

Venera je jedina planeta koja se rotira u smjeru kazaljke na satu

Jedino se Venera okreće u smjeru kazaljke na satu

Venera je druga planeta u Sunčevom sustavu po udaljenosti od Sunca i šesta planeta po veličini. Poslije Sunca i Mjeseca to je najsjajniji objekat na nebu vidljiv sa Zemlje. Ime planete potječe iz rimske mitologije gde je Venera bilo ime za boginju ljepote i ljubavi, a negdje se može čuti da Veneru zovu i Zemljinom sestrom.

Zanimljivo je da se sve planete obrću oko svoje osi u istom, direktnom smjeru, a Venera je jedina koja rotira u retrogradnom smjeru (zapad – istok). Iz ovoga slijedi da se Sunce na Veneri “rađa” na zapadu. Usljed sporog rotiranja Venera napravi jednu rotaciju za 243 zemaljska dana.

Prvi kišobran je izumljen prije više od četiri tisuće godina

Ima ga vjerojatno u svakom domu, štiti nas od kiše i ima ga u svim bojama i veličinama. Kišobran je predmet iz naše svakodnevice bez kojega bi i mogli, ali s njima nam je ljepše, suše i veselije.

Engleska riječ za kišobran, umbrella, dolazi od latinske umbra, što označava sjenu ili hlad, budući da su prvi kišobrani bili, u biti, suncobrani. Dokaze o tim prvim suncobranima nalazimo u umjetnosti Egipta, Sirije i Grčke i Kine. Uprvo je u Kini suncobran postao kišobran. Naime, Kinezi su bili prvi koji učini svoje kišobrane vodootpornim i upotrijebe ga kao zaštitu od kiše. Svoje papirnate suncobrane su premazali voskom i lakirali da bi ih mogli upotrebljavati za kišu.

U Evropi, kišobrani su postali popularni u 16. stoljeću i to, u početku samo među ženama. Među muškarcima, kišobran je popularizirao putnik Perzijom, Jonas Hanway, u 18. stoljeću.
Prvi evropski kišobrani bili su napravljeni od drva ili kitovih kostiju i pokriveni kožom alpaka ili nauljenom tkaninom. Obrtnici su napravili savijene ručke na kišobranu od tvrdog drva kao što je ebanovina i bili su dobro plaćeni za svoj trud.

1852 Samuel Fox je izumio kišobran s čeličnom konstrukcijom upotrebljavajući način na koji su žice upotrebljene u krinolini i u ženskim korzetima.

Delfini spavaju s jednim okom otvorenim

Da li ste znali da jedna od najomiljenijih životinja, delfin, spava sa jednim okom otvorenim zbog svoje nesposobnosti disanja u vodi dugo vremena?

Naime, svi delfini stariji od mjesec dana spavaju u horizontalnom položaju, obično uz neki greben. Ako pak žive u akvarijima, obično spavaju tako da svi plivaju u krug, u istom smjeru.
Bebe delfini, mlađi od mjesec dana, ne spavaju uopće. 

No, delfinov mozak je, i dok spava, aktivan te spreman za uzbunu. U snu, delfini uvijek imaju jedno oko otvoreno tako da, ako se eventualno pojavi opasnost, mogu odmah odreagirati i izbjeći je.
Uz vid, sluh im također omogućuje uviđanje opasnosti tijekom sna.

Dakle, mozak im je uvijek aktivan. zapravo, u snu im je jedna polovica mozga aktivna, dok se druga odmara i prelazi u stanje nesvijesti, jednako usnulom stanju našeg mozga. 

No, osim funkcije izbjegavanja opasnosti, konstantna aktivnost mozga kod delfina ima i osnovnu vitalnu važnost. potrebna je za disanje. Delfini su, kao što znamo, sisavci i dišu na pluća. To znači da u određenim intervalima moraju izroniti na površinu i udahnuti kisik iz atmosfere. Kada bi spavali kao mi, ugušili bi se ili utopili.

Ovakav način spavanja naziva se unihemisferni sporovalni san - USWS (unihemispheric slow-wave sleep), a delfini nisu jedina živa bića koja ga prakticiraju. Usavršile su ga i ptice, tuljani i morske sirene (morske krave), zbog sličnih potreba. 
(štoviše, čini se da ptice otišle toliko daleko da ovakav san mogu čak i voljno prakticirati.)

Krave ne mogu silaziti niz stepenice

 

Krava se može povesti UZ stepenice, ali ne i NIZ stepenice. Zaista, zbog rasporeda kostiju na nozi krave, zglob će se pregibati dok se krava penje stepenicama, ali ne i dok je pokušate navesti da njima siđe.

 

 

Barbika bi u prirodnoj veličini imala mjere 99-46-84

Barbie ( kod nas poznata kao Barbika ) je najpoznatija i najprodavanija lutka na svijetu te stoga i klasik među igračkama. Barbie je ujedno i registrirani zaštitni znak tvrtke Mattel, a odnosi se na proizvodnu liniju modnih lutaka visokih 29,21 cm. Također je i Ken jedna od lutaka iz skupine lutaka "Barbie". Kada bi Barbie bila u prirodnoj veličini, bila bi visoka 2,18 i imala bi mjere 99-46-84.

 

Električnu stolicu je izumio zubar.

Čovjek u električnoj stolici, sa jednom elektrodom na tjemenu, a drugom na nozi.

Električna stolica je popularni naziv za izvršenje smrtne kazne elektrokucijom, u kojoj je osuđenik posjednut u stolac podvrgnut djelovanju električne struje.  Kazna se izvodi tako da se osuđeniku na tjeme stavi jedna i na nogu druga elektroda i pusti snažni električni udarIzumio ju je njujorški zubar Alfred P. Southwick, 1888. godine. 

Prvi puta elektrokucija je izvedena u New Yorku (SAD), 6. kolovoza 1890. godine nad osuđenikom Williamom Kemmlerom u zatvoru Auburn. Prva žena ubijena na ovaj način bila je Marta Place, pogubljena 20. travnja 1899. godine u zatvoru Sing Sing u New Yorku.

U državama čiji kazneni sustavi nisu ukinuli smrtnu kaznu danas postoje moderniji i čovječniji načini izvršenja smrtne kazne.

Šara na kravi

Svi znamo da na svijetu ne postoje osobe sa identičnim otiskom prsta.

Da li ste znali da je šara na kravi unikatna kao i otisak prsta ili pahuljica snijega ?
Ne postoje dve krave sa istim oblikom šare.

Zanimljivo, zar ne?

Najveća pahuljica na svijetu

Pahuljica je kristal leda, oblik čvrstog agregatnog stanja vode. 

U 17. stoljeću, filozof i znanstvenik René Descartes, napisao je traktat o pahuljicama kao i Johannes Kepler. Oba su utvrdili, da kristali leda imaju približan oblik šesterokuta. Međutim, nisu savršeno simetrične.

Američki znanstvenik Wilson Bentley utvrdio je, da je svaka pahuljica jedinstvena i ima svoj poseban oblik, koji ovisi temperaturi na kojoj je nastala. Na primjer, pahuljice pri temperaturi od -2 °C imaju neobičan trokutasti oblik. Najljepše oblike imaju kada kristali leda brzo izrastu, npr. pri prolasku vodenih kapljica kroz olujni oblak.

Najveća izmjerena pahulja pala je 1887. godine u Montani (SAD), imala je promjer 38 cm. Ovaj rekord zabilježen je i u Ginisovoj knjizi rekorda.

U Finskoj su bili zabranjeni crtani filmovi o Paji Patku

Da li ste znali da su crtani filmovi o Paji Patku (Aku Ankka), pre 30 godina bili zabranjeni u Finskoj? Tadašnje finske vlasti su crtane filmove o Paji Patku smatrali degutantnim i sa lošim utjecajem na djecu, jer Paja Patak nije nosio hlače a i zato što je živio u izvanbračnoj zajednici sa partnerkom Patom.