Matematika - web preporuke

Alati za crtanje grafova i puno više od toga!

Webstranicahttp://www.geogebra.org/

UKRATKO O GEOGEBRI:
GeoGebra je besplatan program dinamične geometrije, pisan u Javi, koji povezuje geometriju,algebru i analizu.
Program ima potporu Austrijske akademije znanosti, a osvojio je i niz evropskih nagrada.
Program GeoGebra pruža mogućnosti istraživanja mijenjanjem položaja ,veličine geometrijskih objekata i njihovim upoređivanjima sa algebarskim zapisom u algebarskom prozoru.
Program je u potpunosti besplatan (GNU licenca) i preveden je na više od 40 svjetskih jezika. 

Sva pitanja vezana za rad programom GeoGebra mogu se postaviti na adresi foruma: http://www.geogebra.org/forum/viewforum.php?f=38

Primjeri urađeni programom GeoGebra:

http://www.geogebra.org/en/upload/ 

 

Normala – udruga za promicanje nastave matematike: Normala – udruga za promicanje nastave matematike
 
Uz Geogebru, odličan, a pri tom besplatan softver za učenje i poučavanje matematike, preporučujem zgodan alat za online crtanje grafova Desmos Graphing Calculatoru u kojem je kreiran ovaj crtež.

Pogledajte matematički zalazak sunca!

Galeriju brojnih radova možete pogledati na stranici www.desmos.com.

image credit: Sunset by Argile_JiwonJeong
www.desmos.com

Arhimedes – forum za pomoć učenicima u matematici


Arhimedes - forum za pomoć učenicima u matematici www.normala.hr/forum
Vi pitate, profesori odgovaraju! Često odgovaraju protupitanjima.

IDiMaSU - interaktivni - multimedijalni digitalni sadržaj za samoučenje


IDiMaSU je Interaktivni - Multimedijalni digitalni sadržaj za samoučenje. Obrađuje temu iz matematike: Proporcionalnost i obrnuta proporcionalnost te postotni i kamatni račun.

IDiMaSU je namijenjen širokom krugu korisnika i zbog toga je sadržaj podijeljen u 3 razine učenja. U prvoj razini obrađuju se osnovni pojmovi i namijenjena je onima koji se prvi put susreću s temama: Omjeri, Razmjeri, Proporcionalnost, Postotci i Jednostavni kamatni računDruga razina namijenjena je onima koji su savladali početna znanja te žele proširiti i steći nova znanja iz zadanih tema (Omjeri, Razmjeri, Proporcionalnost i obrnuta proporcionalnost, Postotni račun, Jednostavni i složeni kamatni račun).
Treća razina namijenjena je onima koji se detaljnije bave temama: Smjesa i dioba, Kapitalizacija, Kredit i Ulog. 

Toni Milun - Where maths is fun


TONIMILUN - portal znanja iz matematike i statistike je pokrenuo Toni Milun, profesor matematike na zagrebačkom odsjeku Sveučilišnog studijskog centra za stručne studije - Sveučilište u Splitu i ovim portalom želi pomoći svim učenicima
 
 
 

Alternative Power-Pointu. Prezentacija izrađena u PREZI-ju

Kada trebate pripremiti prezentaciju, prvo što vam padne na pamet je da otvorite PowerPoint. Međutim, desetljećima korišteni prezentacijski software PowerPoint ima sve više alternativa koje prezenterima omogućuju stvaranje animiranih prezentacija, 3D prezentacija, videa, infografika i još mnogo toga.

Jedan od takvih programa je Prezi. Software koji je napravio revoluciju u izgledu prezentacija, toliko je dugo na tržištu da se već pojavljuju software-i koji se opisuju kao alternativa za Prezi, a ne PowerPoint. Glavno obilježje Prezi-ja je mogućnosti izrade prezentacija sa zoomiranjem sadržaja, što stvara dojam „kretanja“ po prezentaciji. Prezi nudi mnoštvo template-a, a možete izraditi i vlastiti, jedinstveni template. Prezi postoji u besplatnoj verziji, koja zadržava Prezi logo na prezentacijama. Također je besplatan za studente i profesore, a ostalima nudi besplatni trial period (7 dana), a nakon toga pretplatu po 10, 20 ili 13,25$ mjesečno.

Pogledajte moju prezentaciju Primjene kvadratnih jednadžbi i funkcija na linku:  https://prezi.com/2vxxxoynjuuq/primjene-kvadratnih-jednadzbi-i-funkcija/

 

Primjer prezentacije rađene u programu EMAZE

Program EMAZE je vrlo jednostavan i efektan program za pravljenje prezentacija. Emaze nudi razne template-e za izradu prezentacija. Neki od njih vrlo su slični dizajnu PowerPoint prezentacija. Neki od njih omogućuju stvaranje prezentacija u 3D okruženju. Neki template-i funkcioniraju poput Prezi prezentacija, oslanjajući se na mogućnost zoom in-a i zoom out-a. Moglo bi se reći da je EMAZE pokupio najbolje funkcionalosti PowerPointa i novih prezentacijskih software-a pa je odličan za one koje žele napraviti lagani prijelaz iz PPT u budućnost prezentacija. Besplatan je za profesore i studente, a za ostale postoji besplatan paket te pretplate po 4,89$, 13,25$ i 14,91$ mjesečno.

Pogledajte moju prezentaciju Primjene kvadratne funkcije i jednadžbe, izrađenu u programu EMAZE, na linku https://www.emaze.com/@AFTQCQRF/primjene-kvadratne-funkcije-i-jednadzbe.