3D slike

Dobrodošli u čudesni svijet posebnih 3D slika. Neobične slike, danas izuzetno poznate u cijelom svijetu.

Ove slike se zovu autostereogrami ili jednostavno stereogrami, a u pop kulturi ih se još naziva i "Magic Eye" ilustracijama. Zapravo je riječ o optičkoj iluziji dubine koja se postiže gledanjem "iza" ili "ispred" slike na kojoj se nalaze naoko slučajno razbacani uzorci. U uzorcima leži sama bit postizanja trodimenzionalnosti; sitne varijacije u njihovim vertikalnim repeticijama tvore dojam dubine. Autosterograme možete raditi i sami pomoću besplatnih online servisa poput www.easystereogrambuilder.com. Sve što trebate napraviti jest izabrati željeni uzorak, 3D tekst ili masku (crno-bijelu sliku) koju možete odabrati ili sami napraviti u Paintu ili Photoshopu, mora biti crno-bijela.

Nakon što stvorite svoj autostereogram možete ga snimiti na disk i ispisati ga te uživati u 3D slici iz kućne radinosti.

Trebat će vam vještina da uđete u "štos" kako gledati 3D slike i kako vidjeti čudo na njima. Kako vas posavjetovati?

Kod gledanja 3D stereograma treba očima  "jednostavno" uhvatiti pogrešnu daljinu fokusa, probajte gledati u križ, s tim da vam pravac pogleda bude na točki između očiju i iznad nosa. Probajte, kad "uhvatite" prvu sliku, poslije će biti lako. Uživajte u čudesnom svijetu još čudesnijih stereograma.