Što ne treba raditi za djecu

Kao roditelji, želimo najbolje za svoju djecu. Nastojimo im pružiti sve, stvari koje možda sami nikada nismo imali ili iskusili u djetinjstvu. Ali, ponekad pretjerujemo u svemu tome pa rezultat naše težnje da djetetu pokažemo koliko ga volimo, nije onakav kakvom smo se nadali. Počnemo primjećivati da djeca ne idu ka tome da postanu bolji ljudi, već postaju razmažena i samoživa.

Prije negoli što stvari izmaknu kontroli, pogledajte što ne treba raditi za djecu:

  • Djecu ne treba tretirati kao kraljeve

Dijete se treba osjećati posebnim, i znati da bismo sve učinili za njega, ali to se ne smije pretvoriti u bezuvjetno ugađanje, pri čemu roditelj gubi autoritet. Roditeljska je dužnost odrediti granice i pravila ponašanja kroz djetetovo odrastanje. Važan je balans i ne miješanje roditeljstva s ugađanjem. Nastojte zadovoljiti djetetove potrebe, imajući u vidu djetetovu osobnost. Time mu omogućujete pravilan razvoj.

  • Biti neoprezan s novcem

Novac je sredstvo za život, ne služi za ukras ili za natjecanje. Što prije to dijete shvati, to će mu biti jednostavnije. Danas je djeci puno stvari lako dostupno, ali roditeljski je zadatak upravljati novcem kako treba, koliko god da ga obitelj ima. Ako se djeci daje previše ili im se odmalena kupuju stvari koje prelaze roditeljske mogućnosti, to će biti previše i za dijete i za obitelj. Rezultat je vječito nezadovoljstvo.

  • Ne dozvoliti djetetu rad

Da bi se zaradilo za život, potrebno je raditi. Stoga je važno da dijete shvati koliko je rad koristan. Naravno da sve ono što će dijete raditi u obitelji treba biti u skladu s njegovom dobi i mogućnostima, ali samo će na taj način učiti o vrijednosti rada. Kako dijete odrasta, odredite određene zadatke i zajedničke ciljeve. Korist je višestruka.

  • Preuzimati odgovornost za njihove postupke

Nemojte preuzimati odgovornost za postupke svojeg djeteta. Dopustite mu i da (uz vašu pomoć) ponekad izabere kako će postupiti, a potom treba preuzeti odgovornost za taj postupak. Dijete će puno puta pogriješiti, ali će pritom i učiti o uzrocima i posljedicama te će se sve bolje znati nositi s time.

  • Nagrađivati iz pogrešnih razloga

Ako je djetetu dosadila stara igračka (ili ju je uslijed nemara uništilo), to nije povod za kupnju nove. Kad djetetu kupujete igračke samo da bi prestalo "cendrati", vi zapravo nagrađujete loše ponašanje. Nagrade i poklone treba davati onda kad su zasluženi, i kad znate da će se dijete prema njima ponašati odgovorno. 

  • Sklanjati ih od tuđe nevolje ili različitosti

Nemojte sprječavati djecu da pomažu drugima, naprotiv, motivirajte ih! Uključite ih u volonterske ili humanitarne akcije u kojima ste odlučili sudjelovati. Isto tako, povedite ponekad svoju djecu na okupljanja na kojima će moći vidjeti različite ljude s različitim životnim stavovima, obitelji koje funkcioniraju drugačije od vaše...

  • Ne tražiti zahvalnost

Mnoga su djeca odgajana na način da imaju pravo na sve. Okolina i mediji ih uče kako je važnije imati nego biti. Kad dijete naučimo zahvalnosti, pomažemo mu shvatiti značaj onoga što ima ili je dobilo. 

  • "Igrati" se razmaženosti

Roditelji su prvi primjer svojoj djeci. Ako djetetu govorimo o odgovornosti i ne podržavamo razmaženost, to trebamo potkrijepiti vlastitim ponašanjem. 

Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj