U školi se o tome ne uči, a pitanja imaju odgovore

To niste čuli u školi, ali možda vas ipak zanima – zašto na većini fontana voda curi iz lavljih usta, zašto se vjetrokaz često ukrašava figurom pijetla, tko je dao izgraditi tzv. Kraljevski put?

Zašto na većini fontana voda curi iz lavljih usta?

Na starim, a i novijim fontanama voda često istječe iz čeljusti lava. Taj oblik javlja se još u doba starih Egipćana, koji su tako označavali i prikazivali poplavu Nila. Obično je nastajala u vrijeme kada je Sunce bilo u znaku Lava, između 23. srpnja i 22. kolovoza. Stari Grci i Rimljani preuzeli su taj način građenja fontana od Egipćana, a od njih i drugi narodi. 

Zašto se vjetrokaz često ukrašava figurom pijetla?

Gallo di Ramperto, najstariji vjetrokaz u obliku pijetla na svijetu, muzej Santa Giulia, Brescia (Italija)

U Europi je odavno običaj da se vjetrokaz ukrašava figurom pijetla. To se čini od 9. stoljeća, kada je Papinim ukazom svaki uzvišeni dio crkve, na kojemu bi bio postavljen vjetrokaz, morao biti ukrašen figurom pijetla, simbolom apostola Pavla. Prema predaji, pijetao bi snažno kukurikao u slučajevima kad bi crkvi prijetila neka opasnost. To je bio razlog da se na vjetrokaze stavlja pijetao kao zaštitnik. Prema drugoj verziji, pijetao je na uzvišenom dijelu crkve služio da upozori na to kako "crkva Božja bdi nad dušama vjernika".

Gdje su mačke imale status božanstva, a njihovo ubijanje bilo opasno za život?

Maska korištena pri pokopu mačke u drevnom Egiptu

U starom Egiptu mačke su imale status božanstva. Ubijanje mačaka bilo je zločin kažnjavan smrću. U slučaju požara ukućani su, prema zakonu, bili obavezni iz goruće kuće najprije izvesti mačke. Gazda kuće čija je mačka uginula bio je u žalosti i to pokazivao tako što bi obrijao obrve. Vrijeme "žalovanja" je trajalo dok mu obrve ne bi ponovno izrasle. Mačke plemića i bogataša su pokapane zajedno s njima, balzamirane, a kao ponuda za drugi svijet s njima je često pokapan i jedan mumificirani miš.

Tko je dao izgraditi tzv. Kraljevski put?

Perzijski car Darije I. Veliki (549. – 486. prije Krista), zvan “kralj nad kraljevima“, dao je izgraditi golemi “Kraljevski put”. Bio je dug 2400 kilometara, od Egejskog mora do Perzijskog zaljeva. Za ono doba to je isto što je danas najmodernija autocesta. Samo su umjesto sadašnjih motela uz njega bile gostionice, umjesto telefonskih govornica postaje s glasonošama na konjima, a umjesto benzinskih pumpi staje s odmornim konjima.

Gdje se čuva najstariji herbarij na svijetu?

Herbarij japanskih biljaka, Siebold, zbirka Leiden, 1825.

Herbarij s najstarijim biljkama na svijetu je u Egiptu. U njemu ima biljnih ostataka starih i oko 5000 godina. Pronađeni su u grobnicama i složeni u herbarij. Najviše takvog bilja nađeno je u grobnicama iz 8. i 9. st. Od cvijeća su naročito dobro očuvani plavi i bijeli lotosi i crveni mak.

Za koga se u Engleskoj kaže „plave čarape“?

Izraz „plave čarape“odnosi se u Engleskoj na žene snobove, koje bez pravog razumijevanja raspravljaju o umjetnosti i intelektualnim problemima. Taj naziv potječe iz 1750. godine, kada je izvjesna Elizabeth Montagu priređivala domjenke i na njih pozivala poznate umjetnike svog vremena da raspravljaju o umjetnosti s njezinim prijateljicama. Među piscima bio je i Benjamin Stillingfleet koji je – umjesto za muškarce tada uobičajenih crnih čarapa – nosio plave, svilene čarape. Admiral Boscawen prozvao je stoga te ženske snobovske skupove „društvom plavih čarapa“.

Kad su astrolozi pogriješili?

Na godišnjem kongresu britanskih astrologa, održanom na Uskrs 1939. godine, zaključeno je da Britanci mogu mirno spavati jer u zvijezdama nema nikakvog znaka da bi mogao izbiti nekakav rat prije kraja sljedeće godine. Samo nekoliko mjeseci kasnije izbio je Drugi svjetski rat.