Matematički rekord: Pronađen najduži prost broj

Najduži prosti broj sa 22 milijuna znamenki

KANSAS CITY - Grupa američkih istraživača uspjela je da pronađe najduži prost broj koji se sastoji od 22 miilijuna znamenki.

U svijetu matematike desilo se zanimljivo otkriće. Otkriven je do sada najveći prosti broj. Dr. Curtis Cooper sa univerziteta Central Missouri je otkrio najveći poznati prost broj (2 na 74207281)-1. Dug je oko 22 milijuna znamenki, i kad bi se isprintao trebalo bi nekoliko dana da se pročita.

Dr. Cooper i njegov tim su dio grupe Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), koja obuhvata i puno volontera, a koji nastoje pronaći najveći prosti broj. On je rekao novinarima da je dobio e-mail od software-a, koji je radio mjesec dana na pronalaženju najvećeg prostog broja na jednom Intelovom PC-u. 

Službeni datum ovog otkrića je 7 siječanj. Novi prosti broj je nazvan M74207281. Već je ispitan i potvrđen od tri nezavisna tima koji su pokrenuli software na različitim strojevima. Dr. Cooper i njegov tim drže i stari rekord za prethodno otkriven najveći prosti broj sa sedamnaest milijuna znamenki.

Ova istraživanja omogućuju izradu praktičnih aplikacija, posebno u kriptografiji.

Kupera i njegovu ekipu je, pored čiste nauke, motivisala i premija od 3.000 dolara koju projekat za sistematsko proučavanje Marsenovih brojeva (GIMPS) dodeljuje za jedno ovakvo otkriće.

Fondacija za elektronske granice (EFF, međunarodna neprofitna organizacija za odbranu ljudskih prava i sloboda u digitalnom obliku) saopćila je da će nagraditi sa 150.000 dolara pronalazak prostog broja sa više od 100 milijuna znamenki, a sa 250.000 dolara pronalazak prostog broja sa više od milijardu znamenki.

 Nastavlja se potraga za novim i većim prostim brojem. Software prime95 (free download), koji je razvio GIMPS, „melje“ i dalje, iz dana u dan, sve dok ne pronađe novi prosti broj.

 Radi podsjećanja prosti brojevi su brojevi koji su djeljivi (bez ostatka!) samo sa sobom i jedinicom. Primjeri prostih brojeva su 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97, itd. Potraga za prostim brojevima je počela još od Eratostena iz Aleksandrije oko 200 godine p.n.e. Postavlja se pitanje zašto matematičari i dalje tragaju za prostim brojevima? Ili je u pitanju samo potraga za „istinom“ ili možda i novac? 

Spomenut ćemo još neke zanimljivosti vezano za proste brojeve. Jedna od njih su i praznovjerja, kao na primjer prosti broj 13 koji se smatra nesretnim i svi se uglavnom boje petka 13-tog, posebno oni koji pate od triskaidekafobije (strah od broja 13). Takođe neki nalaze i ogromni značaj, recimo, broja sedam. Naprimjer prodavac vjeruje u „pravilo sedam“, što sugerira da ljudi trebaju čuti marketinšku poruku sedam puta prije nego poduzmu neku akciju. Naša neposredna memorija je pokazala da radi dobro kada pamti do sedam stvari. Na prvi pogled mi ćemo se sjetiti oko sedam različitih objekata. Zatim, u religiji se spominju prosti brojevi, recimo i u kršćanstvu i judaizmu i u islamu značajan je broj sedam itd.

Prosti brojevi su zanimljivi, zar ne?