Kako naučiti teenagera da bude organiziran i odgovoran

Mnogi znaju da zadnje do čega teenageri drže je organiziranost. Kao roditelj vi znate da biti organiziran uvelike može pomoći u budućem životu, osobito da postignete željene ciljeve. Pa kako onda naučiti teenagera da bude organiziran unatoč njegovom ili njezinom otporu. Naučiti kako biti organiziran zahtjeva strpljivost i upornost. Postoje tri glavna pravila koja treba slijediti.

Organizirati se, ostati skoncentriran i završiti započeto.

1. Kupite mali planer za svog teenagera. Dopustite njemu ili njoj da izabere po vlastitom ukusu.

2. Pomognite mu da nauči kako koristiti planer i neka zapiše sve aktivnosti tijekom dana: učenje, prijatelji, kućni poslovi itd.

3. Ohrabrite ga da pogleda u svoj planer, ako razmišlja o novim aktivnostima ili sastancima. To će pomoći da postane više odgovoran za svoje slobodno vrijeme.

4. Isto tako ga ohrabrite, da uz pomoć planera odredi prioritete svojih dužnosti, neka prvo odradi one koje su važnije i neka pazi, da ne izostavi napisati niti jednu dužnost u planer.

5. Pokažite mu kako da obavi svoje dužnosti brzo i efikasno, tako da se riješi stvari koje ga ometaju. Npr. ako uči neka u blizini ima stvari samo za učenje, a ne nešto što bi mu moglo skrenuti pažnju.

6. Postavite očekivanja. Napomenite što želite da napravi od kućnih poslova i kada ili kakve rezultate želite da postigne. Kada je to rečeno dopustite mu da si sam uz pomoć planera, organizira vrijeme kako mu najbolje odgovara.

7. Ohrabrite ga da uvijek provjeri dovršeni posao. Bilo da se radi o domaćoj zadaći ili kućnom poslu. 

Autor: Ana Novoselec