Ovaj zdravi napitak podiže razinu željeza u krvi

Ovaj napitak potrebno je piti na prazan želudac pa se stoga preporučuje da ga se pije prije doručka. Najkvalitetniji sastojak u ovoj skupini je vitamin C kojega u velikim količinama možete pronaći u kiviju, a on pomaže apsorciju željeza iz špinata. Napitak obiluje vlaknima i antioksidansima, a piti ga mogu i oni koji nemaju problema sa željezom jer je višestruko koristan.

Imate nisku razinu željeza u krvi, a nerado koristite lijekove ili crveno meso. Rješenje za vas ipak postoji, a nalazi se u jednostavnom, ali jako zdravom napitku koji se priprema u trenu, a sve namirnice potrebne za njega prilično su dostupne.

Potrebno vam je:

– pola čaše svježeg špinata

- jedan krastavac

– pola čaše grožđa- u ovom slučaju vrsta nije bitna

– dva kivija

– malo đumbira i mente

– pola čaše vode

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok se masa posve ne izjednači i pretvori u glatku tekućinu. Ovaj napitak potrebno je piti na prazan želudac pa se stoga preporučuje da ga se pije prije doručka. Najkvalitetniji sastojak u ovoj skupini je vitamin C kojega u velikim količinama možete pronaći u kiviju, a on pomaže apsorpciju željeza iz špinata. Napitak obiluje vlaknima i antioksidansima, a piti ga mogu i oni koji nemaju problema sa željezom jer je višestruko koristan. Redovita konzumacija ovoga napitka pomoći će vam da podignete razinu željeza u krvi, a uz to poboljšati ćete imunitet i energiju organizma. Ako niste ljubitelj kivija, poslužit će i limun, limeta, naranča te grejp.

Autor: I.M

Napitak za povećanje željeza u krvi

Razina željeza u krvi smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka, te srčanog i moždanog udara, željezo je važno zbog stvaranja homoglobina koji prenosi kisik svim stanicama u organizmu, uključujući i stanice mozga.    

 Preporučamo vam stoga ‘željezni’ napitak od 5 vrsta povrća koji je jako jednostavan i djelotvoran…

– 1 cikla
– 1 jabuka
– 2 mrkve
– pola šalice brokule
– 2 lista kelja

– Cikla sadrži fitokemikalije koje potiču detoksifikaciju enzimskoga sustava na način da ubrzavaju otpuštanje štetnih tvari iz organizma, vitamin C kojim cikla obiluje jak je antioksidans.

Izvanredna kvaliteta elementarnog željeza iz cikle pomaže kod anemije, obnavlja i čisti krv. Tome dopridonose i male količine kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B 12 koji je neophodan za stvaranje eritrocita, piše Zadovoljna.

– Jabuka će ovom napitku dati potrebnu dozu vode, te slatkoću jer ovo rajsko voće sadrži monosaharid fruktozu, šećer koji izaziva zadovoljenje želje za slatkim prilikom čega ne dolazi do promjene u koncentraciji glukoze u krvi.

– Mrkva u ovom napitku zadovoljava sve dnevne potrebe vašeg organizma za vitaminom A, osim toga ovo popularno povrće sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcij pektata koji smanjuje razinu kolesterola u krvi. Mrkva povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.

– Kelj sadrži velike količine vitamina K koji sudjeluje u sintezi faktora za koagulaciju krvi, obiluje vitaminom C koji čak i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama, a koji pospješuje antioksidativno djelovanje vitamina E te poboljšava apsorpciju željeza.

– Brokula spada u najzdravije namirnice svijeta i to zahvaljujući impozantnoj listi zdravih sastojaka. Lutein, dijetalna vlakna, B vitamini i folna kiselina bitni su za održavanje normalne razine kolesterola u krvi, sprječavaju bolesti srca i moždani udar te poboljšavaju zdravlje arterija.Pola šalice svježe brokule dnevno preporuča se za zdravlje organizma.

Priprema ‘željeznog’ napitka:

– Svježe namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Ciklu i mrkvu ogulite te narežite na ploške, isto učinite s jabukom. Listove kelja i brokulu nakidajte na komade.

– Svo povrće izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš napitak za dnevnu opskrbu tijela željezom je gotov.