Ovo su četiri sigurna znaka da je virus napao vaš računar

Nije uvijek jednostavno ustanoviti da li je vaš računar zaražen virusom ili nije. Nekada su problemi na koje nailazite krajnje beznačajni ili ne primjećujete promjene u radu vašeg sistema, a ipak neko sa strane uspijeva da izvuče vaše podatke i koristi ih za sopstvene interese. Maliciozni softveri koji mogu napasti vaš softver toliko su sofisticirani da se često dešava da ih čak ni antivirusni programi ne prepoznaju.

Ali, to nije razlog da očajavate. Postoje načini koji će vam pomoći da prepoznate i riješite problem na koji ste naišli. Zato ćemo vam dati nekoliko savjeta kako možete da budete sigurni da je neki virus ušao u vaš sistem.

Iznenadno usporavanje

Ukoliko primijetite da vam kompjuter iznenada radi daleko sporije nego ranije, to je jedan od sigurnih znakova da nešto nije u redu. To ćete najprije uvidjeti prilikom pretraživanja interneta (iako u tim slučajevima problem može da bude i slaba internet-konekcija), prebacivanja fajlova s diska ili prenosivog uređaja na vaš računar ili prilikom uključivanja.

Ako je vašem sistemu potrebno više vremena nego inače da se podigne, možda bi bilo dobro da temeljno pretresete svoja dokumenta, historiju pretrage i sve što ste u posljednje vrijeme preuzeli s interneta i da pokušate da pronađete problem.

Plavi ekran smrti

Sindrom BSOD, odnosno Blue Screen Of Death, prikaz plavog ekrana smrti računara, svakako je nešto što niko ne želi da upozna. Međutim, svima nam se bar nekada desilo da sistem padne i pojavi nam se plavi ekran koji odbrojava određene procente. Jasno je da je riječ o problemu koji može ozbiljno da ošteti vaš računar i zato, ako se ovo desi više od dva puta uzastopno, morate što prije da ustanovite o čemu se radi kako biste mogli da izliječite programe na kojima radite.

Prozori koji iskaču

Vjerovatno znate na šta mislimo: na internetu ste i odjednom se pred vama pojavi prozor s nekom reklamom. Ukoliko vam se to često dešava, velika je vjerovatnoća da je neki od mnogobrojnih malicioznih virusa napao vaš računar. On dozvoljava različitim promotivnim sadržajima da se provuku i inficiraju dokumenta na kojima ste radili.

Pokušajte da se sjetite da li ste instalirali nešto sumnjivog porijekla, pa to zatim izbrišite. U slučaju da napadi postanu intenzivniji, samo smireno isključite prozor po prozor i vodite računa o tome da ne kliknete negdje u njegovim okvirima, kako ne biste instalirali još nešto sumnjivog porijekla.

Nailazite na prečice koje niste vi postavili

Postoji virus koji je ljudima poznatiji kao „virus prečica”. On se najčešće manifestira tako što vam se pojavljuju sumnjive prečice u sistemu. On može ozbiljno oštetiti vaš računar, pa zato dobro ispitajte o čemu se radi i da li ste možda vi ili neko poznat ko koristi vaš računar postavili tu ikonicu koja vam izgleda kao višak.

Ako ste, ipak, sigurni da niste, onda iskoristite antivirusni program ili natimalver, koji ovakvu vrstu virusa može prepoznati i eliminirati s vašeg računara, bez trajnih posljedica. Važno je samo da na vrijeme reagirate i izbjegnete svaku priliku da na tu konkretnu prečicu kliknete i otvorite je.

Morate stalno osluškivati svoj računar kako biste ustanovili šta s njim nije u redu i zašto se neobično ponaša. Ako ga koristite svakodnevno, neće vam biti teško da primijetite da se nešto dešava. Bilo da je riječ o usporavanju, neobičnim upozorenjima ili generalno lošem stanju i nepouzdanosti sistema, primijetit ćete to samo ako budete obratili pažnju.

Za početak, ukoliko se plašite nepredviđenih problema, instalirajte dobar sistem zaštite koji će umjesto vas brinuti o sigurnosti vašeg sistema. S druge strane, ako, kao i mnogi, nemate povjerenja u antivirusne programe, onda upišite programiranje i naučite kako virusi funkcioniraju i kako da se najbolje zaštitite. Ili sami kreirajte platformu koja će osigurati siguran rad na računaru.

Dnevni Avaz - Obrazovanje

Autor: PR tekst