Recept za čuveni makedonski ajvar: zapis star decenijama; uspijeva baš uvijek i svima!

 

 

Sastojci za ajvar: 

-10 kg crvene paprike
-3 velika plava patlidžana
-5 dcl ulja
-so po želji
-1 velika kašika šećera.

Priprema: 

Papriku ispecite na ringli smederevca ili je ispecite u rerni, odmah nakon pečenja je stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati skidanje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, pa ih složite u veliki ocjeđivač ili mrežastu vreću koju ćete zakačiti da bi se paprike ocijedile (potrebno je najmanje 3 sata za cijeđenje).

Patlidžane pecite isto kao paprike, potom ih isto kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.

Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mlievenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

Tokom kuhanja smjesu neprestano miješajte, a ulje postepeno dolijvajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. možete da vidite dno šerpe.

So i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.

U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti tegle. Čiste tegle zagrijte u rerni na 50 stepeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te ostavite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom.Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom ostavite na hladno i mračno mjesto.

Preuzeto sa: mojakuhinjica.club