www.bloomberg.com

Matematički trikovi koje vam nitko nije pokazao u školi, a olakšat će vam život

Matematika mnogima zadaje muke i stvara probleme, pa pribjegavaju različitim načinima ‘varanja’ kako bi si olakšali mukotrpan posao. Za sve one koji objeručke prigrle bilo kakvu pomoć na ovom području, imamo dobre vijesti! Donosimo deset trikova koji će vam olakšati matematičke zavrzlame.

Stigla je pomoć za sve koji imaju problema s matematikom, a to su mnogi od nas. Jednostavnih deset trikova pomoći će vam u svakodnevnim matematičkim zavrzlamama koje nas dovode do preznojavanja i lupanja glavom o zid. Kako biste što lakše svladali bauka zvanog matematika, pročitajte trikove u nastavku.

Matematika zbunjuje ljude već tisućama godina

1. Množenje s brojem 11 

Postoji nekoliko matematičkih trikova koji olakšavaju svladavanje tablice množenja, a ovo je jedan od njih. Odnosi se na množenje s brojem 11, a kako stvar funkcionira, pogledajte na slici.

 

 

2. Množenje s brojem 9 

Drugi se matematički trik također odnosi na množenje, ali ovog puta s brojem devet. Ova vam vjerojatno nitko nije pokazao u školi, a od velike je koristi.

 

 

3. Množenje s velikim brojevima 

Ako vam tablica množenja zadaje probleme, vjerojatno se preznojavate ako dođete u situaciju da morate množiti velike brojeve, a nemate kalkulator u blizini. Ova će vam metoda poslužiti baš u takvim trenutcima.

 

 

4. Množenje je u vašim rukama 

Da, dobro ste pročitali. Množenje jest u vašim rukama. Doslovno. Metoda se bazira na korištenju šaka i prstiju ruke, stoga protrljajte ruke i prionite na posao!slijedite ova tri koraka i uspjeh vam je zajamčen.

 

 

 

 

 

5. Manje i veće 

Mala pomoć za sve koji imaju problema s pamćenjem koji znak označava da je nešto veće, a koji da je nešto manje. Simpatična se ilustracija pokazala praktičnom u brojnim situacijama.

 

 

6. Pretvaranje Fahrenheita u Celzijuse 

Ova metoda možda neće često biti potrebna, ai korisno se upoznati s njom. Jednostavan način da pretvorite Fahrenheite u Celzijuse bez puno razbijanja glave.

 

 

7. Učenje razlomaka pomoću leptir metode

Ova je metoda osobito korisna u osnovnim školama, no dobro će doći i onima koji i kasnije razlomke nisu svladali.

 

 

8. Obrnuti Zorro 

Ova metoda simpatičnog imena također se upotrebljava za svladavanje mnogima neshvatljivih razlomaka.