Problemski zadaci

  Na ovoj podstranici ću postavljati razne zadatke iz svakodnevnog života, koji će se vrlo lako riješiti, naravno uz pomoć matematike. Većina učenika ne voli ovakav tip zadataka, jer oni nisu šablonski, koji se mogu "nabubati", nego samo treba razmišljati i primjenjivati ​​ono što ste učili u školi. To će biti zadaci vezani za razne životne situacije, od zadataka vezanih za kretanje i vožnju, potrošnju goriva, izračunavanje površine dvorišta, podjele novca na dijelove, određivanje godina života, visine drveta ili širine rijeke... i sl.

Rješavajući ove zadatke, shvatit ćete koliko je važno poznavanje matematike jer je ona zastupljena u svim sferama života.

Nadam se da će mnogi učenici uživati ​​u rješavanju zadataka. Kad riješite zadatak, ostavite rješenje u komentarima. Naravno, ako imate kakvih nejasnoća, slobodno upitajte.

Želim vam ugodnu zabavu, a vi ćete mi jednog dana biti zahvalni za ovo, jer sam vam pomogla da se vaše moždane vijuge razviju i da vam se razbistri um. Sretno !!!

 

Pužev hod

Mali puž se penje po prozoru visine 90 cm. Ako se svakog dana popne za 11 cm, a svake noći spusti za 6 cm, koliko dana će, bez zaustavljanja, pužu trebati da se popne na vrh prozora?

Pužev hod po prozoru

Sladoled i torta

Komad torte i sladoled koštaju  zajedno 2,5 KM, a komad torte  je za 1 KM skuplji  od sladoleda.

Koliko  košta  svaki  od njih  posebno?

Dva vlaka i pčela

Ovo je vrlo interesantan zadatak, iako je malo vjerovatno da se u stvarnosti može realizirati. Ali, dobar je za logičko razmišljanje i zaključivanje.

 

Dva vlaka udaljena 100 km putuju jedan prema drugome duž iste pruge.

Prvi vlak vozi 50 km na sat; drugi juri brzinom 70 km na sat.

 

Pčela lebdi iznad nosa prvog vlaka. Zuji od prvog do drugog vlaka, odmah se okreće, leti natrag do prvog vlaka i ponovno se okreće. Leti dalje i natrag između dva vlaka dok se vlakovi ne sudare.

 

 Ako je brzina pčele 80 km na sat, koliko će daleko putovati?

Parking

Koliko je automobila na parkingu? Ostavite rješenje u komentarima.

Tri sestre

Ako znate riješiti ovaj zadatak, ostavite rješenje u komentarima.

Zadatak sa godinama

Ovakve zadatke ste sigurno svi rješavali i u osnovnoj a i srednjoj školi. To je najbolji primjer primjene sustava jednadžbi. Dovoljno je uvjete zadatka prevesti u jednadžbe i riješiti sustav.

Ako znate riješiti ovaj zadatak, ostavite rješenje u komentarima.

Mlijeko

Ovaj zadatak je vezan za problem smjese. Dovoljno je samo pravilno postaviti jednu jedinu jednadžbu i riješiti je.

Pokušajte riješiti i odgovor ostavite u komentarima.

Kraljevska kruna

Ovaj zadatak je baš zanimljiv. Neki od vas će ga prepoznati jer smo ga radili na dodatnoj nastavi. Voljela bih da ga riješite i ostavite rješenje u komentarima.

Numeriranje stranica knjige

Za numeriranje stranica jedne knjige upotrebljeno je 300 brojeva.

Koliko stranica ima ta knjiga? 

Sijalice i prekidači

Nalazite se u hodniku na čijem zidu su tri prekidača. Vi znate da ti prekidači pripadaju trima sijalicama koje se nalaze u susjednoj sobi. Nemate nikakav vizualni kontakt sa sijalicama dok ste u hodniku. Kako ćete odrediti koji prekidač uključuje koju sijalicu ako imate pravo samo jednom ući u sobu?

Šifra za katanac

Možete li iz navedenih uvjeta pogoditi koja je šifra za katanac? 

Napišite rješenje u komentarima.

Stranice koje nedostaju

Možete li odrediti koliko uzastopnih stranica nedostaje u knjizi, ako se zna suma rednih brojeva tih stranica?

Napišite odgovor u komentarima.

Boris, Cica i Daniel rade na jednom projektu. Kad bi radili zajedno Boris i Cica, završili bi projekt za 10 dana, Cica i Danel za 12 dana, a Daniel i Boris za 15 dana.

Za koliko dana bi posao završio Boris kad bi radio sam?

Napišite odgovor u komentarima.

Koliki put je prešao prvog dana?

Ivo je proveo na putu 3 dana. Drugog dana je prešao 2 km više od četvrtine puta kojeg je prešao prvog dana, a trećeg dana je prešao 3 puta više nego drugog dana. Koliko je km prešao prvog dana, ako je za sva tri dana prešao ukupno 888 km?

Portret

Pitali su jednog čovjeka tko je na portretu koji se nalazi u njegovoj kući, a on je odgovorio: ''Otac osobe koja je na portretu je sin mog oca.''

Možete li vi odgovoriti: Tko je na portretu?

Ako znate odgovor, napišite ga u komentarima.

Lav,vuk, pas i ovca

Sam lav može pojesti ovcu za 2 sata, vuk za 3 sata, a pas za 6 sati. Za koje vrijeme bi oni zajedno pojeli ovcu?